Bluetooth er en trådløs teknologi, der forbinder mange af de enheder, vi bruger til dagligt, såsom trådløse høretelefoner, smartphones, bærbare computere, højttalere - og høreapparater. Bluetooth-teknologi giver os mulighed for trådløst at sende data som fotos, musik, videoer og tale.

Bluetooth-teknologien har tre forskellige protokoller, der hver har sine egne egenskaber og anvendelsesmuligheder.

LE Audio er den næste generation af Bluetooth. Den kombinerer fordelene ved Bluetooth Classic og Bluetooth Low Energy med længere batterilevetid, flere forbindelser og fantastisk lydkvalitet.
LE Audio er specifikt designet til lydtransmission og giver dig mulighed for at tilslutte dine Oticon høreapparater direkte til enheder, der understøtter protokollen, såsom Android-telefoner, tablets og Windows-pc'er

Bluetooth Low Energy bruger mindre strøm end Bluetooth Classic. Protokollen er udelukkende en standardprotokol til dataoverførsel. Apple®, Android™ og Oticon har deres egne Bluetooth Low Energy-protokolversioner til også at overføre lyd og andre dataformater. Disse versioner bruges i Oticon høreapparater og gør, at du kan streame lyd direkte fra dine Apple- og/eller Android-enheder.

Bluetooth Classic er den originale Bluetooth-teknologi. Den bruges mest i enheder som trådløse headsets, gaming-controllere og mobiltelefoner. Oticon høreapparater bruger ikke Bluetooth Classic.

Teknologiprotokollerne Bluetooth Classic og Bluetooth Low Energy kan ikke tale sammen. Derfor kan Oticon høreapparater ikke kommunikere direkte med mange almindeligt tilgængelige enheder, der bruger Bluetooth Classic.

Desuden er standardprotokollen Bluetooth Low Energy kun designet til dataoverførsel. Af denne grund har Apple, Android og Oticon alle udviklet deres egne Bluetooth Low Energy-protokoller til også at kunne sende lyd – såvel som andre dataformater.

LE Audio kombinerer fordelene ved Bluetooth Classic og Bluetooth Low Energy med længere batterilevetid, flere forbindelser og fantastisk lydkvalitet.

Hvordan kommunikerer Oticon høreapparater med Bluetooth med andre mobile enheder?

Bluetooth Low Energy bruges allerede i Apples mobilprodukter såsom iPhone, hvilket gør det muligt at streame lyd direkte fra iPhone, iPad og Mac til alle Oticons høreapparater med Bluetooth – uanset om det er telefonsamtaler, musik eller anden lyd. Lydstreamingen understøttes af Apples protokol for håndfri kommunikation.

Mange Android-telefoner understøtter Android-protokollen ASHA (Audio Streaming for Hearing Aids), og nogle understøtter LE Audio. Det betyder, at de kan streame lyd direkte til kompatible høreapparater. Klik her for at se, hvilke Android-enheder der understøtter direkte streaming til Oticon høreapparater.

De fleste Android-enheder understøtter dog stadig kun Bluetooth Classic trådløs teknologi. Da denne teknologi bruger meget mere strøm, anvender Oticon høreapparater den ikke, hvilket betyder, at direkte streaming fra telefoner uden ASHA ikke er mulig. Her kan en Oticon ConnectClip bruges som mellemled.

ConnectClip er en enhed, der trådløst opretter forbindelse mellem din mobiltelefon (Android eller iPhone) og dine Oticon høreapparter med Bluetooth . Da ConnectClip har både Bluetooth Classic og Bluetooth Low Energy, kan den tale med både høreapparaterne og enhederne, der kun har Bluetooth Classic-teknologi. Kommunikation mellem de to enheder bliver så mulig.

Den byder også på tovejs-lyd, hvilket betyder, at den kan streame din stemme tilbage til din telefon. Denne tovejs-forbindelse betyder, at du føre håndfrie telefonsamtaler med venner og familie.

En ConnectClip er ligeledes praktisk, når man skal lytte direkte til en persons stemme, som fx i tætpakkede eller støjfyldte omgivelser. I dette tilfælde fungerer en ConnectClip som en lille partnermikrofon, der bæres af den, man taler med. ConnectClip opfanger personens stemme og streamer den direkte til høreapparaterne.

Hvis du gerne vil vide mere om mulighederne for at tilslutte høreapparaterne til forskellige enheder, som fx telefon og tv, kan du klikke her, hvor du kan læse vores blogpost om Oticon tilslutningsmuligheder.