At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

Sådan rengør du høreapparaterne og skifter batterier

Læsetid: 2,5 min.
20-01-20

Når du er kommet ind i en god rutine med dine høreapparater, så begynder du at bemærke nye ting. Nye lyde. Nye opdagelser. Nye følelser. Og ørevoks, formentlig. 

I dette blogindlæg kommer vi ind på, hvordan du rengør din høreapparater – heriblandt, hvordan du fjerner ørevoks. Vi vil også vise dig, hvordan du skifter batterier i dine høreapparater.

Dine øregange producerer ørevoks af især to årsager: For det første, så hjælper det med at smøre dine øregange – som en slags fugtighedscreme til ørerne. For det andet, så hjælper det med at beskytte dine ører mod infektioner og små insekter.

Så ørevoks fungerer som en slags naturlig og vigtig del af kroppen. Ophobning af ørevoks kan dog tilstoppe dine høreapparater og er ofte årsag til, at apparaterne skal repareres.

Vi anbefaler derfor, at du får opbygget en daglig rutine, hvor du med en tør klud let dupper høreapparatets tipper. Det burde fjerne det ørevoks, der måtte sidde.

Hvis du pludselig bemærker, at høreapparaterne ikke fungerer lige så godt som, de plejer, kan det skyldes ophobning af ørevoks. I sådan et tilfælde skal voksfilteret udskiftes. Det sker sjældent inden for den første måned – så det bør du ikke bekymre dig om. Du kan roligt tage kontakt til din hørespecialist, som nemt kan vise dig, hvordan man gør, næste gang du er til konsultation i høreklinikken. Hørespecialisten kan lære dig at skifte voksfilter, så du også kan gøre det selv derhjemme.

 

Batterierne i dine høreapparater holder typisk mellem 3-10 dage, afhængig af brug – fx hvor meget du benytter dig af streaming af musik og tv.

Udskiftning af batterier er ikke svært. Når høreapparaterne er ved at løbe tør for strøm, afgiver de en lyd, der indikerer, at du skal skifte batterierne. Hvor længe, dine høreapparater beder dig om at skifte batterier, kan variere alt efter, hvad din hørespecialist har programmeret dem til.

Hvis du har brug for hjælp, så kan du se en demonstration af, hvordan du skifter batterier, i videoen herunder.

 

Her er tre brugbare tips, når det drejer sig om at skifte batterier:

  • Sæt et lille kryds eller sæt batteriets klistermærke på din kalender, hver gang du skifter batterier. På denne måde kan du holde øje med, hvor ofte du skifter batterier – og dermed hvor længe dine batterier i gennemsnit holder, så du er forberedt, næste gang du skal skifte batterier.

  • Skift batterierne ved et bord. På den måde behøver du ikke lede efter batterierne på gulvet, hvis du nu taber dem.

  • Når du fjerner klistermærket på batteriet, anbefaler vi, at du venter 30 sekunder, før du sætter det i høreapparatet. Det giver det nye batteri mulighed for at trække ilt, som sørger for, at det fungerer optimalt.

 

Vi håber, at disse tre tips kan hjælpe dig i din dagligdag med høreapparater!