At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

Sådan virker høreapparater

Læsetid: 2,5 min.
13-03-20

Vidste du, at nogle af de første høreapparater blev udviklet helt tilbage i det 13. århundrede1? Det er sandt! For flere hundrede år siden brugte personer med høretab udhulede dyrehorn – primært fra køer og bukke – til at opfange og føre lyd ind i øregangen.

 

I det 18. århundrede blev hørerøret – fuldstændig som du forestiller dig det – opfundet og kommercialiseret. Heldigvis er vi kommet meget længere siden dengang, man brugte kegleformede metalplader til at forbedre hørelsen.

I dag er høreapparater små og diskrete, og trods deres beskedne størrelse indeholder de alligevel noget af det mest avancerede teknologi. Denne teknologi gør os i stand til at hjælpe mennesker med høretab. Det er vores grundlæggende mission i Oticon.

Hvis du har dem på, kan du måske godt undre dig over, hvordan moderne, digitale høreapparater er i stand til ikke kun at forbedre lyden, men også forbedre livskvaliteten. Kort sagt: hvordan virker de?

Et kig ind i høreapparatet

Alle høreapparater har fem grundlæggende komponenter: mikrofoner, en forstærker, en højttaler, et batteri og en computerchip.

Mikrofonerne opfanger lydene omkring dig. Disse lyde analyseres af computerchippen, som behandler lydene og sender dem videre til forstærkeren.

Forstærkeren øger lydstyrken og sender lydene til højttaleren, som derefter fører lydene ind til det indre øre. Det sker enten via en høreslange med et formstøbt aftryk, der passer i øret, eller via en meget tynd ledning med en højttaler for enden, som er placeret i øret.

Når lydene derefter rammer det indre øre, omdanner dit øre lydbølgerne til elektriske impulser. Disse impulser sendes op til hjernen, hvor de behandles. På den måde hjælper høreapparater hjernen med at få mening ud af lyd.

blog-post-exploded-view

Høreapparater, der passer til dine behov

De digitale høreapparater, der findes i dag, analyserer indkommende lyde på en intelligent måde, der selektivt filtrerer nogle lyde fra og samtidig forstærker relevante lyde. Det er baseret på tilpasningen af høreapparaterne – forskellige typer høretab kræver forskellig tilpasning. Din hørespecialist kan tilpasse høreapparaterne korrekt til dig, så de passer til dit høretab og dine behov.

For eksempel kan nogle personer have svært ved at høre dybe toner, mens andre kan have svært ved at høre lyse toner. Derfor kan høreapparater forsigtigt forstærke visse lyde, så de fremhæver en persons stemme frem for et larmende bor i baggrunden. Høreapparaterne kan også nænsomt tilpasse sig forskellige omgivelser – der er trods alt stor forskel på, om man fører en samtale ved middagsbordet eller hører musik i en stor koncertsal. Heldigvis kan de rigtige høreapparater hjælpe dig med at få det bedste ud af begge situationer.

 

Grundlagt på omsorg

Mens høreapparater er gået fra simpel til avanceret teknologi, så er missionen hos Oticon stadig den samme som den var, dengang Oticon blev grundlagt for mere end 100 år siden: at udfordre normerne og flytte teknologiens grænser for at ændre livet for personer med høretab.

Oticon blev grundlagt på omsorg, og det forbliver stadig et privilegie for os at kunne gøre en forskel for mennesker med høretab. Måske kan vi hjælpe dig eller en, du holder af.

 

1 https://www.healthyhearing.com/report/47717-Digital-hearing-aid-history