Hvordan kan man kurere et høretab?
Høretab er et sundhedsproblem, som påvirker livet for millioner af mennesker. Derfor følger også mange spørgsmål om, hvorvidt det er muligt at genvinde hørelsen. Men et høreproblem kan ikke kureres ved blot at tage en pille eller gennemgå en operation. I dette blogindlæg adskiller vi fakta fra fiktion og forklarer, hvordan et høretab kan behandles.
Hvilke typer af høretab kan behandles?
Det mest almindelige høretab er et sensorineuralt høretab. Det opstår som resultat af skader i det indre øre eller hørenerven. Oftest sker det ved naturlig aldring eller ved udsættelse for kraftige lyde. Denne type høretab er permanent.
Konduktivt høretab er mindre almindeligt og forårsages af en obstruktion eller anden abnormitet i det ydre øre eller mellemøret, der forhindrer lydbølger i at bevæge sig igennem det. Dette høretab kan være permanent eller midlertidigt, og i nogle tilfælde kan det kureres helt.
En hørespecialist kan hjælpe dig med at finde årsagen til dit høretab og give dig den rette behandling. Hvis du ikke er sikker på, om du har et høretab, kan du altid tage vores gratis høretest online. Det er hurtigt og nemt.
Operation for høretab
Selvom en operation kan være skræmmende og indebærer en vis risiko, er mange mennesker med høretab villige til at få foretaget en operation, hvis det betyder, at de kan få hørelsen tilbage. Nogle af de mest almindelige operationer er:
Du har muligvis hørt om cochlearimplantater. De fungerer ved at sende elektriske impulser til hørenerven, som hjernen oversætter til meningsfuld lyd.
Det kan lyde som en eftertragtet løsning, men det er en større operationen. Og på trods af, at den er almindelig kendt, er den forbeholdt et begrænset antal mennesker, der opfylder et sæt strenge kriterier – hvoraf det ene er, at brug af høreapparater ikke har givet tilstrækkelig effekt.
Denne operation anvendes oftest til behandling af otosklerose. Otosklerose er en tilstand, hvor stigbøjlen (en knogle i mellemøret) fikseres, hvilket resulterer i et konduktivt høretab. Ved en stapedotomi indsættes en protese, som giver lydbølgerne mulighed for igen at komme igennem mellemøret.
Ved denne operation indsættes et dræn i øret for at lette trykket bag trommehinden. Denne metode anvendes typisk til at lindre en væskeophobning fra infektion, oftest hos børn.
Findes der medicin mod høretab?
Forstil dig, at der fandtes en magisk pille, som kunne kurere det, du fejler. Der er vi desværre ikke endnu, hvad angår høretab, men vi ser en interessant udvikling i brugen af lægemidler.
Et studie har vist, at søanemoner muligvis kan være i stand til at genoprette beskadigede hårceller i det indre øre hos musi, mens et andet studie har opdaget ligheder mellem cellerne i tarmene og cellerne i cochleaii. Nogle høretab, herunder pludseligt opstået høretab, kan i nogle tilfælde behandles med steroideriii.
Disse fremskridt er interessante for videnskaben. Men hvis du er på udkig efter en hurtig kur, skal du nok vente et stykke tid endnu.
Hvordan kan et høretab behandles?
Det er kun få typer høretab, der kan ”kureres”. De fleste behandles med høreapparater.
Selvom høreapparater ikke kan genoprette din hørelse, kan den innnovative teknologi i Oticons høreløsninger behandle høretabet, så du kan komme til at høre bedre igen og samtidig understøtte din hjernes sundhed.
Et permanent høretab kan ikke kureres, men det er stadig vigtigt at behandle det og være opmærksom på, om hørelsen ændrer sig. Ved at kontakte en hørespecialist har du allerede startet rejsen mod en bedre hørelse.
Kontakt din lokale høreklinik i dag, eller bliv ringet op af en hørespecialist, som kan hjælpe dig med dit høretab og finde den bedste løsning for dig.
-----------------------------------
iTang, P-C., Smith K. M., and Watson, G. M. “Repair of Traumatized Mammalian Hair Cells via Sea Anemone Repair Proteins.” Journal of experimental biology 219.Pt 15 (2016): 2265–2270. Web.
iiLi, J. et al. “Mechanistic Basis of Organization of the Harmonin/USH1C-Mediated Brush Border Microvilli Tip-Link Complex.” Developmental cell 36.2 (2016): 179–189. Web. and Crawley, S. W. et al. “ANKS4B Is Essential for Intermicrovillar Adhesion Complex Formation.” Developmental cell 36.2 (2016): 190–200. Web.
iiiHara, Jared H et al. “Oral and Intratympanic Steroid Therapy for Idiopathic Sudden Sensorineural Hearing Loss: Steroid Therapy for Sudden Hearing Loss.” Laryngoscope investigative otolaryngology 3.2 (2018): 73–77. Web.