At leve med høreapparater

En blog om, hvordan du engagerer dig i livet og de mennesker, du holder af

3 råd til at holde hjernen i form

20-08-20
Læsetid: 2,5 min.

Din hjerne har brug for at blive stimuleret for at holde sig sund gennem hele dit liv – ligesom en muskel har brug for træning. Men hvorfor er det vigtigt? Og hvilken rolle spiller hørelsen?

 

Som barn blev din hjerne konstant stimuleret med nye lyde, indtryk og oplevelser. De hjalp hjernen med at vokse og trives.

Nu i dit voksne liv har din hjerne stadig brug for jævnlig stimulation, så den kan holde sig skarp og sund. Rent faktisk vil hjernen – uden stimulation og træning – gradvist miste sine evner.i

Heldigvis er det nemt og fornøjeligt at stimulere hjernen! At holde hjernen i form indebærer i bund og grund, at man lever et aktivt og engageret liv.

 

1. Hold hjernen i gang med aktiviteter

 

Det er en god idé at holde sig aktiv gennem hele livet – fra man er ung og helt frem til pensionsalderen. En god hørelse kan være med til at hjælpe.

stimulate-the-brain-with-activities

Stimulering af hjernen kan komme fra en masse forskellige aktiviteter. Du kan prøve de mere rolige af slagsen som hjernevridere og spil – fx sudoku og krydsord; skak eller bridge.

Eller du kan kaste dig ud i mere energiske aktiviteter. De stimulerer også hjernen på mange forskellige måder, uanset om det er hurtigt intution i et tennisspil eller taktisk planlægning på golfbanen.

Lige så vigtige er samtalerne og kammeratskabet, der følger med sportsaktiviteter, hvor man interagerer med andre mennesker.

Faktisk er socialisering meget vigtigt for at stimulere hjernen. Og det fører os til …

 

2. Vær social, vær social, vær social

 

socialize-socialize-socialize

Vi har alle brug for sociale relationer for at holde os sunde gennem livet. Og netop som vi bliver ældre, kan de hjælpe vores hjerner med at holde sig sunde, hvilket et stigende antal undersøgelser viser.

Et studie har vist, at interaktioner med andre mennesker hjælper os med at bibeholde kognitiv funktionalitet, når vi bliver ældre.

Et andet studie har vist, at ældre mennesker, der er mere sociale, oplever mindre kognitiv tilbagegang i alderdommen.

 

**********

Høretab gør det sværere at forblive social

Det skyldes, at med et høretab kræver det en større indsats for at forstå, hvad der foregår. Hjernen skal gætte sig til den manglende lydinformation. Det kan være udmattende og forårsage, at man trækker sig tilbage socialt.ii

Og det fører os videre til det sidste af vores tre gode råd til at holde hjernen i form …

**********

 

3. Sørg for, at du hører godt

Vi ved, at en god hørelse er afgørende for at holde hjernen i form.iii Noget af det vigtigste, du kan gøre for at sikre en sund hjerne, er at få tjekket din hørelse.

Derfor kan et høreproblem blive et livsproblem

 

Hos en hørespecialist kan du få taget en simpel og nem høreprøve. Hvis det viser sig, at du har et høretab, kan de rådgive dig om behandling – og om nødvendigt tilpasse dig med hjernevenlige høreapparater, som hjælper din hjerne mest muligt.

Hjernevenlige høreapparater giver din hjerne adgang til flere lyde – og mere væsentligt: lyde i højere kvalitet.

Takket være ny forskningiv ved vi nu, at hjernen har brug for adgang til alle lyde – ikke kun tale – for at fungere normalt.

Derfor er det vigtigt, at dine høreapparater er hjernevenlige

Faktisk ved vi, at korrekt behandling af et høretab potentielt kan reducere risikoen for demens mere end noget andet – fx at stoppe med at ryge eller at dyrke mere motion.v

Derfor er det helt afgørende, at du hører godt, og får hjernevenlige høreapparater, hvis du har et høretab.

make-sure-you-are-hearing-well

 

Find en hørespecialist nær dig

 

-----------------------------------

i Swaab DF. Brain aging and Alzheimer’s disease, “Wear and tear” versus “Use it or lose it.” Neurobiology of Aging. 1991;12(4):317-324. doi:10.1016/0197-4580(91)90008-8

ii Amieva, H., Ouvrard, C., Meillon, C., Rullier, L., & Dartigues, J. F. (2018). Death, depression, disability, and dementia associated with self-reported hearing problems: a 25-year study. The Journals of Gerontology: Series A, 73(10), 1383-1389.

iii Livingston G, Sommerlad A, Orgeta V, et al. Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet. 2017;390(10113):2673-2734. doi:10.1016/S0140-6736(17)31363-6

iv O’Sullivan J, Herrero J, Smith E, et al. Hierarchical Encoding of Attended Auditory Objects in Multi-talker Speech Perception. Neuron. 2019;104(6):1195-1209.e3. doi:10.1016/j.neuron.2019.09.007

v Livingston G, Sommerlad A, Orgeta V, et al. Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet. 2017;390(10113):2673-2734. doi:10.1016/S0140-6736(17)31363-6